Mangler du en psykolog i Silkeborg med særlig viden om stress og belastning? Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf: 60 51 71 61.

Hvad er stress?

Når vi oplever stresssymptomer, er vores krop i alarmberedskab, og er klar til at skulle præstere. Stress optræder som oftest når vi oplever at omgivelsernes forventninger og krav til os overstiger hvad vi føler vi kan klare; dette kan være både på arbejdet eller derhjemme. 

Almindelige symptomer på stress:

 • Hjertebanken
 • Svimmelhed
 • Hovedpine og spændinger i kroppen 
 • Rystende hænder
 • Trykken for brystet 
 • Indre uro og rastløshed  
 • Problemer med at koncentrere sig, at huske ting og skabe overblik
 • Søvnløshed
 • Vanskelighed ved at træffe beslutninger  
 • Irritabilitet og kort lunte 
 • Diffuse smerter og hyppige infektioner 

Stressreaktioner er en hel almindelig mekanisme i kroppen, som har hjulpet os til at kunne overleve, og kortvarig stress er ikke skadelig for os. Men i vores moderne samfund oplever mange at stress sætter sig som en blivende tilstand. 

Mange kender nok oplevelsen af hjertet banker, man er urolig og ens håndflader bliver svedige inden en præsentation på arbejdet. Som oftest forsvinder symptomerne når præsentationen er overstået, og vi oplever lettelse og forløsning i kroppen. Når stress bliver langvarig og skadelig for os, så begynder symptomerne at være vedblivende. Måske oplever du, at du har hjertebanken og at tankerne bliver ved med at kredse om ting der er sket på jobbet, selvom du er hjemme og egentlig skulle fokusere på din familie eller andre ting. Det bliver svært at sove om natten og du føler dig rastløs og irritabel.  

Mange reagerer i starten på stresssymptomer ved at ignorere dem, og tænke at det nok bliver bedre, at man må tage sig mere sammen og bare køre på. Den langvarige stress er skadelig for vores krop, den hindrer os i at slappe af og kroppens niveau af stresshormonet kortisol bliver ikke nedreguleret. Vi kan risikere at korthuset vælter, hvis vi ignorerer stresssymptomer for længe og bliver ved med at presse os selv. 

Stress optræder ikke kun på arbejdsmarkedet

Vi taler ofte om stress i relation til vores arbejde. Der er dog mange andre elementer i vores liv som kan udløse stresstilstande. Det kan også være ting i vores familieliv og parforhold der ikke fungerer og skaber belastninger. Det kan også at man lever med sygdom eller smerter som belaster. Nogle ledige oplever også stressreaktioner ifm. presset fra systemet til at skulle ud i arbejde eller deltage i forskellige aktiviteter. 

Behandling af stress

I terapien vil du få viden om stress, hvad der forårsager den og vedligeholder den. I forløbet vil vi arbejde med at identificere de belastninger der har været i dit liv, og blive klogere på hvad der har udløst din stressreaktion.  Nogle gange vurderes det, at det er hensigtsmæssigt at sygemelde sig en periode for at fjerne belastninger, eller alternativt undersøge om der kan laves ændringer i arbejdet, så man kan arbejde under mere hensigtsmæssige omstændigheder. Vi vil kigge på de forventninger du har til dig selv, og hvad du skal kunne klare og overkomme, samt undersøge hvordan du planlægger og prioriterer i din hverdag. Vi arbejder på hvordan du kan blive bedre til at sætte grænser og passe på dig selv. 

Søger du en psykolog i Silkeborg med viden om stress, så kan du kontakte mig her.