Mangler du en psykolog med særlig viden om efterfødselsreaktion/fødselsdepression – og temaer som fertilitetsbehandling, abort, traumatiske fødsler, mistet barn og familiedannelse. Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf: 60 51 71 61.

Hvad er efterfødselsreaktioner og fødselsdepression?

Det at blive forælder er en kæmpe omvæltning. Som nybagt mor sker der en enorm hormonel påvirkning af kroppen og man skal omstille sig til en hel ny hverdag med et spædbarn. Der kan være mange forventninger og drømme forbundet med at blive mor, og man kan nemt blive påvirket af at se andres ”lyserøde barselsbobler” og mødre med små babyer som har et kæmpe overskud. 

Der er mange ting som er ude af vores kontrol når vi bliver forældre, og ting der måske ikke bliver som forventet. Man kan have en oplevelse af at ens krop svigter en og ikke ”vil” det samme som ens hoved. Dette kontroltab kan i nogle tilfælde bidrage til, at man udvikler en efterfødselsreaktion.

  • Måske var det ikke så let som forventet at blive gravid. Måske har du oplevet den sorg at miste i graviditeten? Måske har du været i fertilitetsbehandling?
  • Måske har du været plaget af store gener og ubehag i din graviditet?
  • Måske blev fødslen ikke som du forventede? Måske var du bange og angst under din fødsel? Måske fik du kejsersnit selvom du havde håbet at føde vaginalt?
  • Måske blev den første tid med din baby ikke som håbet? Måske græder din baby meget? Måske har du problemer med at amme? Måske er du bekymret for, om du er tæt nok knyttet til din baby? Måske er din krop præget af smerter og gener efter din fødsel? 
  • Måske oplever du udfordringer i dit parforhold efter at I er blevet forældre? Måske føler du dig utilstrækkelig overfor de ældre søskende?

Fødselsdepression?

Det er helt normalt at have en stærk følelsesmæssig reaktion på at blive mor, og langt de fleste vil opleve en periode særligt lige efter fødslen hvor man er meget følelsesladet og græder meget. Men hvis du vedvarende kæmper med angst og svære tanker, kan der være tale om en efterfødselsreaktion eller fødselsdepression. Efterfødselsrektioner kommer i mange grader og afskygninger. Måske er du bekymret for at der noget galt med dig selv, eller din baby og har svært ved at slippe disse tanker. Måske føler du dig utilstrækkelig og som en fiasko som mor, selvom du kæmper alt dit bedste. Du kan læse mere om efterfødselsreaktioner her.

Efterfødselsreaktioner hos mænd

Efterfødselsreaktioner optræder også hos mænd. Ofte viser symptomerne hos mænd sig ved en lav frustrationstærskel, irritabilitet, opfarenhed, udmattelse og ængstelse ved at være alene med barnet. Nogle mænd trækker sig meget væk fra hjemmet og isolerer sig. 

Behandling af efterfødselsreaktioner

Det er vigtigt at få den rette hjælp og støtte ved en efterfødselsreaktion. Mange kan føle sig meget alene og skamfulde over deres oplevelser med at blive mor – og ingen fortjener at være alene med disse oplevelser. Det vigtigt at have et trygt rum hvor man kan tale åbent og ærligt om moderskabet. I terapien vil vi identificere de udfordringer netop du oplever, og sammen udarbejde en målsætning for forløbet. Ofte vil vi også kigge på din egen opvækst og de ting du bærer med dig ind i forældreskabet, som har betydning for din måde at reagere på. 

Skriv endelig til mig hvis du er på barsel og har brug for at have din baby med, så finder vi sammen den bedste løsning. 

Søger du en psykolog i Silkeborg med viden om efterfødselsreaktioner, så er du velkommen til at kontakte mig.