Mangler du en psykolog i Silkeborg med særlig viden om panikangst hos både børn og voksne? Her har du mulighed for at få en hurtig tid. Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf: 60 51 71 61.

Hvad er panikangst?

Har du oplevet at dit hjerte lige pludselig banker helt ude af kontrol? At du bliver svimmel og verden bliver fjern omkring dig? Du bliver varm og begynder at ryste? Måske bliver du bange for at du er ved at besvime – at du vil få et hjertetilfælde og dø – eller at du er ved at miste forstanden fuldstændig? 

Panikangst er karakteriseret ved angstanfald som kan dukke op helt ud af det blå. Det kan være en meget, meget ubehagelig oplevelse at få et panikanfald. Ofte ved man første gang slet ikke at det er et angstanfald man oplever. Nogen opsøger læge eller ringer ambulancen fordi man tror at der er en fysisk alvorlig årsag til det man oplever.  

De typiske symptomer ved panik angst er: voldsom hjertebanken, trykken og smerter brystet, en sitrende/sovende fornemmelse i arme og ben og uvirkelighedsfølelse. 

Efter panikangstanfaldet frygter man ofte at det vi ske igen. Man kan begynde at undgå bestemte situationer og steder som man associerer med angsten. F.eks. kan det være svært at gå ned og handle hvis man tidligere har fået angstanfald i supermarkedet. Panikangst kan lede til agorafobi, som er en betegnelse for angst for at bevæge sig alene udenfor hjemmet. Det kan f.eks. være at man undgår store menneskemængder, at gå i biografen eller at være øde steder fordi man er bange for at få det dårligt. 

Behandling af panikangst

Kognitiv adfærdsterapi har vist sig effektiv i behandlingen af angstlidelser og herunder også panikangst og agorafobi. Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger her. Jeg behandler panikangst hos børn, unge og voksne.

Et vigtigt element i behandlingen er såkaldt ”psykoedukation”, hvor du får mere viden om hvad panikangst er og hvad der er med til at udløse og vedligeholde den. Vi vil arbejde med at identificere de katastrofetanker der ofte er forbundet med panikangstanfaldene, og søger at finde en mere hensigtsmæssig og realistisk måde at tænke på. Endvidere vil vi arbejde med hvordan du kan lære at udholde det fysiske ubehag der er forbundet med angstanfald, og bedre kunne være i angsten. Vi vil kigge på at identificere den undgåelses- og sikkerhedsadfærd du har udviklet og gradvist arbejde med at udfordre den. 

Søger du en psykolog i Silkeborg med viden om panikangst er du velkommen til at kontakte mig.