Mangler du en psykolog i Silkeborg med særlig viden om socialangst hos både børn, unge og voksne? Her har du mulighed for at få en hurtig tid. Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf: 60 51 71 61.

Hvad er socialangst?

Socialangst (eller socialfobi) er en type af angst der er karakteriseret ved intens frygt for andres negative bedømmelse af en. I sociale situationer vil man ofte være bange for at komme til at sige eller gøre noget som er pinligt eller latterligt. Dette gør at man ofte trækker sig i sociale sammenhænge og bliver stille. Dette kan i sig selv forstærke ens frygt for at andre synes man er kedelig eller ligegyldig. Ofte ville man ønske, at man bare kunne gå i ét med væggen, så andre ikke lægger mærke til en. Tankerne om en bestemt situation, hvor man selv synes man har opført sig pinligt eller mærkeligt kredser rundt i hovedet efterfølgende og er svær at slippe. 

Ofte opleves angstsymptomer når man er i sociale sammenhænge som hjertebanken, tørhed i munden, svimmelhed, kvalme og rysten/sitren. Dette forstærkes som regel hvis man skal integrere med andre og f.eks. sige noget højt foran andre eller række hånden op i skolen. 

Ubehaget i sociale situationer kan f.eks handle om at være bange for at komme til:

  • At kaste op foran andre
  • At rødme 
  • At miste selvkontrollen og gøre noget mærkeligt 
  • At komme til at ryste eller svede så andre kan se hvordan man har det 

Ofte ses undgåelsesadfærd overfor bestemte sociale situationer. Det kan f.eks. være situationer hvor man skal tale med fremmede, spørge andre om vej eller på anden måde interagere med andre. Man kan også udvikle sikkerhedsadfærd hvor man f.eks. altid holder sig i baggrunden eller altid spørger ind til andre for at undgå at henlede opmærksomhed på en selv. 

Behandling

Kognitiv adfærdsterapi har vist sig effektiv i behandlingen af angstlidelser, herunder også socialangst. Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger herJeg behandler socialangst hos børn, unge og voksne.

I behandlingen af social angst vil vi kigge på de antagelser du har om dig selv og andre, som er med til at skabe og vedligeholde angsten. Det kan f.eks. være at du har bestemte forventninger til dig selv og hvordan du skal agere, for at andre skal kunne lide dig. Vi vil også arbejde med gradvist og i roligt tempo at konfrontere din angst for bestemte sociale situationer. Formålet er at skabe nye erfaringer om dig selv og hvad andre lægger mærke til. Ofte vil vi overvurdere hvor meget andre egentlig lægger mærke til os og fokuserer på os i sociale sammenhænge. 

Søger du en psykolog i Silkeborg med viden om socialangst, så er du velkommen til at kontakte mig.