Mangler du en psykolog i Silkeborg med særlig viden om eksamensangst? Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf: 60 51 71 61.

Hvad er eksamensangst?

Langt de fleste genkender at en eksamen i skolen, i gymnasiet eller på studiet er forbundet med nervøsitet. Det kan rent faktisk være en fordel for os at være nervøs op til en eksamen, da det er med til at skærpe vores opmærksomhed, og får os til at yde vores bedste, fremfor hvis vi bare var ligeglade.

Nogen oplever dog at nervøsiteten vokser sig meget stor og bliver til egentlig eksamensangst. Ofte starter angstsymptomerne allerede ved selve tanken om eksamen og når man begynder at forberede sig. Man kan have katastrofetanker som f.eks. ”jeg dumper helt sikkert”, ””jeg kan slet ikke finde ud af det her” eller ”det ødelægger mine fremtidsplaner, hvis jeg ikke klarer mig godt”. Man kan ofte komme til at overforberede sig, fordi man vil være sikker på, at man er forberedt på alle tænkelige spørgsmål og scenarier. Det kan være vanskeligt at samle tankerne og man kan have svært ved at falde i søvn fordi tankerne kredser om eksamen. 

På selve dagen for eksamen vågner man måske tidligt, mangler appetit og kan have uro i maven. Nogen kaster også op af nervøsitet. I selve eksamenssituationen kan man opleve angstsymptomer som hjertebanken, sveden, rysten, tørhed i munden og kvælningsfornemmelse. Man kan opleve at ”klappen går ned” og man går i sort, så man slet ikke kan tænke klart. 

For nogen påvirker eksamensangsten ens præstation betydeligt, så man rent faktisk klarer sig dårligere til eksamen og for andre er angsten primært fremtrædende optil eksamen. Uanset er eksamensangst en opslidende tilstand, der kan fjerne glæden ved at gå i skole. 

Behandling af eksamensangst 

Se Sundhedsstyrelsens retningslinjer for behandling af angst her. I behandlingen af eksamensangst arbejder vi med at skabe mere hensigtsmæssige strategier for hvordan du forholder dig til eksamen og det at skulle præstere. Vi kigger på de forventninger du har til dig selv, og hvordan de påvirker dig. For mange hænger perfektionisme og høje krav sammen med eksamensangst. 

Søger du en psykolog i Silkeborg med viden om eksamens- og præstationsangst er du velkommen til at kontakte mig.